De Dow-Jonesindex sloot onveranderd op 14.450,06 punten. De S&P 500-index daalde 0,2 procent tot 1552,48 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 0,3 procent tot 3242,32 punten.
,,Na het bereiken van hoogste standen in jaren, gedurende de voorgaande handelsdagen, loopt de lucht er nu een beetje uit”, aldus een handelaar. De Dow bereikte maandag nog voor de vijfde dag op rij een nieuwe recordhoogte en de S&P 500 kwam vlakbij een nieuwe ‘all time high’.
Apple
Technologieconcern Apple (min 2 procent) was een van de sterkste dalers. Het gerenommeerde onderzoeksbureau IDC stelde dat Apple dit jaar voor het eerst door Google op achterstand zal worden gezet in de tabletmarkt. Het besturingsprogramma Android van Google maakte vorig jaar een enorme groei door en zal de opgaande lijn dit jaar vasthouden. Het marktaandeel voor Apple’s iPad, dat op het eigen programma iOS draait, daalt naar verwachting van 51 procent in 2012 naar 46 procent dit jaar. Android zal juist groeien tot 48,8 procent van de markt.
Google (min 1 procent) kon zich ondanks de gunstige prognose niet onttrekken aan het negatieve sentiment ten aanzien van de technologiesector. Red Hat, het bedrijf achter het besturingsprogramma Linux, werd afgewaardeerd door Citigroup en verloor 4,5 procent.
Bankiers
Bankaandelen stonden ook onder druk. Volgens ingewijden staat bij elke bijeenkomst van het zogeheten Basel comité, dat toezicht houdt op de financiële sector, het terugdringen van de schuldenlast van banken op de agenda. Ook zullen de toezichthouders de strijd aangaan met bankiers inzake de zogeheten leverage ratio, die dicteert hoeveel geld de instellingen moeten aanhouden ten opzichte van hun uitstaande leningen. Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley verloren tot 2 procent.
Farmaceut Merck was een van de weinige stijgers in de Dow. Het concern maakte bekend door te gaan met de ontwikkeling van een cholesterolverlagend middel en steeg daarop 3 procent. Beleggers putten moed uit het besluit over het product dat volgens eerdere geruchten onveilig zou zijn.
De euro was 1,3031 dollar waard in vergelijking met 1,3027 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,5 procent tot 92,54 dollar. Brentolie werd juist 0,6 procent goedkoper en kostte 109,60 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl